Заради инфлацията измамниците се насочват към все по-високи номинали, има бум на столевките менте

  • 16 юли 2024 10:38

  • 597
  • 1
Заради инфлацията измамниците се насочват към все по-високи номинали, има бум на столевките менте
© Bulfoto

Бум на заловените столевки менте е отчетен през второто тримесечие на годината.

Това сочи статистиката на БНБ за банкнотите и монетите в обращение.

В периода от април до юни са били заловени 230 броя банкноти от 100 лева, които са били фалшификати и са циркулирали в паричното обращение. Заедно с хванатите ментета през първото тримесечие броят на подправените столевки от началото на годината е 280.

Такъв голям брой ментета от този номинал не са били хващани никога досега, като статистиката на БНБ е от 2007 г. до момента.

Настъплението на подправените столевки е започнало още през първото тримесечие на годината, когато са били заловени 50 броя такива фалшификати. За сравнение, през миналата година са били хващани по 2-3 столевки менте на тримесечие.

През тази година обаче купюрата от 100 лева става най-подправяната банкнота. Реално повече от половината от заловените общо 397 подправени пари от април до края на юни са с лика на Алеко Константинов.

През миналата година първото място бе отредено на подправените петдесетолевки, голяма част от които бяха откривани в банкомати с функция за внасяне на пари. БНБ обаче взе мерки да пресече тази схема, при която измамници пускаха в банкомата подправени 50 лева и веднага изтегляха истинска банкнота с този номинал.

Така петдесетолевките менте постепенно намаляват и сега те си оспорват второто място като брой заловени фалшификати с купюрата от 20 лева. От началото на годината до края на юни са хванати 157 подправени 50 лева, а неистинските двадесетолевки са точно 160, пише Телеграф.

Спипаха над 20 000 стоки менте на ГКПП „Лесово“

Ментетата на 10 лева, които са заловени от началото на годината до края на юни, са 24. Има само една фалшива петолевка.

Години наред най-подправяната банкнота бе от 20 лева, но вероятно заради инфлацията измамниците вече се насочват към по-едрите номинали.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.16 | 11:16

1
A не бе то вие вкарахте хора менте, пъ камо ли за банкнотите

Добави коментар

Водещи новини