Инфлацията в Германия спадна под 2 процента през август

  • 10 септември 2024 10:31

  • 158
  • 1
Инфлацията в Германия спадна под 2 процента през август
©

Инфлацията в Германия премина под прага от 2 на сто за първи път от над три години, съобщи днес Федералната статистическа служба "Дестатис" (destatis), цитирана от ДПА. 

Миналия месец потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се повишили с 1,9 на сто на годишна основа спрямо инфлацията от 2,2 на сто в еврозоната като цяло. 
  
Данните са оповестени два дни преди ключовото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, 12 септември. Много наблюдатели очакват банката да намали водещите си лихви на фона на забавянето на инфлацията. 

През юни ЕЦБ понижи основните си лихвени проценти с 0,25 процентни пункта за пръв път, откакто инфлацията започна да се повишава. През юли регулаторът запази ставките без промяна и остави отворена вратата за намаляването им този месец, информира БТА. 

Инфлацията в Китай се повишава с по-малко от очакваното през август

Подробните данни за германската инфлация през август показаха, че енергията е била с 5,1 на сто по-евтина в сравнение с година по-рано, докато услугите са поскъпнали над средния темп - с 3,9 на сто. Цените на храните са били само с 1,5 процента по-високи макар отделни артикули, като например зехтинът, силно да са повишили цената си.

Данните показват, че ценовият натиск върху потребителите намалява след няколко години на много високи темпове на инфлация. През юли потребителските цени нараснаха с 2,3 на сто след темпа от 2,2 през юни. 

Последвайте канала на

Калина Христова
158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.10 | 10:50

1
Заминавам

Добави коментар

Водещи новини