Азиатски бизнесмен иска да внася български храни

Булфото
share

До края на март 2015 г. китайската инвестиционна група Гуолиен Инвестмънт Груп, Пекин, ще посети България, за да разгледа на място "Евро-китайската зона за икономическо развитие" - ЕКЗИР /"Euro-Chinese Economic Development Zone" - ECEDZ/, която е част от "Тракия икономическа зона" в района на Пловдив. Това съобщи г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd., китайският партньор на ЕКЗИР.

Представянето на нашата зона от г-н Джанг и българския му колега инж. Емил Янков на вчерашния бизнес-форум в Белград, съпътстващ срещата на върха на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа във формат 16+1, заинтригува изключително азиатските предприемачи, пише "24 часа".

"Евро-китайската зона за икономическо развитие" бе презентирана пред 200 китайски фирми след изказването на министъра на икономиката на България Божидар Лукарски. В речта си министър Лукарски подчерта, че страната ни желае да привлече китайски компании да инвестират в българските индустриални зони и посочи конкретните предимства: най-ниските данъчни ставки и най-ниските оперативни разходи в Европа, квалифицирана работна ръка и стратегическо местоположение - между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка и Азия.

Фирмите от Китай проявяват огромен интерес и към храната, внася допълнение към резултатите от форума инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона" АД и учредител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/.

Азиатски бизнесмен с 4 логистични бази иска да внася български консерви, сушени плодове, плодови сокове. С него ще бъдат водени преговори през януари. Това подсказва, че частта логистика в ЕКЗИР най-скоро и лесно може да бъде осъществена, смята инж. Панчев.

Той подчерта, че рядко китайците сключват договор с едно консервно предприятие. За тях е важно да работят с обединяваща структура като БКАБР, която дава представителност и стабилност и вече е позната и се ползва с доверие в Поднебесната империя. Още повече, че Асоциацията има сключен договор за сътрудничество с CCPIT - китайска държавна организация, сходна на промишлено-търговска камара.

Водещи новини

Още новини