Разкриха една от най-мащабните онлайн измами в света

  • 08 май 2024 11:09

  • 1430
  • 1
Разкриха една от най-мащабните онлайн измами в света
© Freepik

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група.

Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни лични данни през огромна мрежа от фалшиви онлайн дизайнерски магазини, управлявани от Китай.

Международното разследване хвърля рядък поглед върху механизма на това, което Британския институт за търговски стандарти нарече "една от най-големите измами по рода си", със създадени 76 000 фалшиви уебсайта.

Внимавайте! Измамници се възползват от онлайн пазаруването в празничните дни

Съвкупност от данни, прегледани от репортери и интернет експерти, показва, че операцията е добре организирана, технически разбираема и продължава да действа. Работейки в индустриален мащаб, програмистите са създали десетки хиляди фалшиви уебмагазини, предлагащи намалени стоки от Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace и Prada, както и много други първокласни марки.

Публикувани на множество езици от английски до немски, френски, испански, шведски и италиански, уебсайтовете изглежда са създадени, за да примамят купувачите да харчат пари и да споделят чувствителни лични данни. Сайтовете обаче нямат връзка с марките, които твърдят, че продават, и в повечето случаи потребителите, които разказаха за преживяното, казаха, че не са получили артикули.

Първите фалшиви магазини в мрежата изглежда са създадени през 2015 година. Само през последните три години са обработени повече от 1 милион "поръчки", според анализ на данните.

Не всички плащания са обработени успешно, но анализът предполага, че групата измамници може би е взела около 50 милиона евро за този период, пише БНР.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1430 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.08 | 14:41

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини