Световната банка прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще се забави през 2025 г.

gettyimages
share

Нарастването на икономиката на Китай се очаква да продължи да се забавя през 2025 г. въпреки временния й подем заради обявените мерки в нейна подкрепа, предприети от управляващите в Пекин. Това се посочва в нова оценка на Световната банка за втората по големина икономика в света, представена днес и цитирана от Си Ен Би Си.

Международната финансова институция прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 4,3 на сто през идната година. Нейното развитие ще се забави в сравнение с прогнозния й ръст от 4,8 на сто за 2024 г. Той е коригиран към повишение с 0,3 на сто спрямо прогнозата на Световната банка за нарастването на брутния вътрешен продукт на Китай (4,5 на сто), представена през април.

По-оптимистичната прогноза за 2024 г. отразява мерките на китайските власти в подкрепа на пазара на недвижими имоти и на други икономически сектори в азиатската страна.

Световната банка пренасочва $250 млн. за спешна помощ на Ливан

Световната банка обаче не променя своята прогноза за развитието на икономиката на Китай през 2025 г.

"Въпросът е дали (икономическите стимули - бел. ред.) могат реално да компенсират опасенията на потребителите относно намаляването на заплатите, спада на приходите от недвижими имоти, както и тревогите им, че може да загубят работа си", посочва Адита Мату, който е главен икономист в Световната банка.

Водещи новини

Още новини