Испански банки взели 375 млрд. евро заеми от ЕЦБ

share

Испанската централна банка съобщи, че банките в страната са взели назаем рекордите 375 милиарда евро от Европейската централна банка през юли, предаде Асошиейтед прес. Това е с 11% повече спрямо юни и е още един признак за трудностите, засягащи сектора на фона на рецесията в страната, която в момента преценява дали да поиска спасителна финансова помощ.

Цифрата, оповестена днес, е със 7 пъти повече от заетите средства през юли 2011 година, когато банките взеха от ЕЦБ 52 милиарда евро. Испанските банки на практика са изключени от финансовите пазари, защото инвеститорите се съмняват във финансовото им здраве.

Испания, където равнището на безработица е почти 25%, отчете покачване на лихвите по облигациите си до равнища, които се смятат за неизплатими в дългосрочен план. Правителството вече е осигурило за банковия сектор заем от до 100 милиарда евро от партньорите си в еврозоната.

Междувременно еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен съобщи, че Европейският съюз е готов да подкрепи допълнително Испания, ако страната поиска помощ, предаде ДПА. Що се отнася до Испания вече започнахме да прилагаме програмата за банковия сектор, допълни той, имайки предвид спасителната финансова помощ за испанските банки в размер до 100 милиарда евро (123 милиарда долара).

Същевременно ще сме подготвени за допълнителни действия, ако има нужда от това, изтъкна Рен. Има призиви европейският финансов спасителен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ) да купуват испански облигации, за да се успокоят финансовите пазари и да се намалят лихвите по испанските облигации.

Водещи новини

Още новини