ЕЦБ не планира да използва програма за изкупуване на облигации, създадена през дълговата криза

Pixabay
share

Европейската централна банка (ЕЦБ) не планира да деблокира програмата си за извънредно изкупуване на облигации, известна като Директни парични трансакции (ДПТ), тъй като според институцията схемата не е подходяща за борбата срещу кризата с коронавируса, съобщиха източници, запознати с мнението на банката и цитирани от БТА.

Схемата, създадена в разгара на дълговата криза, би позволила на ЕЦБ за купува неограничено облигации на определена държава.

Еврозоната обмисля кредитни линии от спасителния фонд в борбата с коронавируса

Някои представители, както в Брюксел, така и в ЕЦБ, подкрепят деблокирането ѝ. Програмата ДПТ, която никога не е била използвана, е предназначена да помага на отделни страни в преодоляването на "традиционни дългови дисбаланси или банкови кризи" чрез програми за икономическо регулиране и тригодишни улеснения при финансиране на пазарите.

Сътресенията, с които се сблъскваме сега, не са като тези, за които е създаден ДПТ, посочи един от източниците, пожелал анонимност. Не е подходящ при сегашните условия, допълни той. ЕЦБ предпочита да постави акцента върху временната Програма за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) на стойност 750 милиарда евро (823 милиарда долара), представен след непланирана среща миналата седмица.

Според определящите отделните мерки тази програма е по-мощна от ДПТ, а статутът й бе подкрепен по-рано днес, когато ЕЦБ премахна ключово ограничение върху облигациите, които изкупува, като така ще може да купува по-големи количества дълг на всяка страна от еврозоната.

ЕЦБ ще изкупи ценни книжа за 750 милиарда евро за подкрепа на финансовата стабилност

Водещи новини

Още новини