Еврозоната обмисля кредитни линии от спасителния фонд в борбата с коронавируса

  • 24 март 2020 16:23

  • 545
  • 1
Еврозоната обмисля кредитни линии от спасителния фонд в борбата с коронавируса
© Pixabay

Министрите от еврозоната ще обсъдят днес възможността правителствата да кандидатстват за кредитна линия от спасителния фонд на блока като част от мерките срещу кризата с коронавируса - стъпка, която би проправила път и за неограничено изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) при необходимост, информира Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Финансовите министри и ЕЦБ ще проведат телеконференция в 17:30 ч. по Гринуич (19:30 ч. бълг. вр.), но източници предупредиха, че не е ясно дали сега могат да бъдат взети решения или ще се изисква участието и на лидерите от ЕС, които имат насрочени разговори за четвъртък.

Представителите на валутния съюз се тревожат, че в момент когато пандемията се разпространява, а еврозоната потъва в рецесия, финансовите пазари могат да започнат да изискват висока цена за отпускане на заеми на правителствата, очаквайки голям натиск върху някои от най-силно задлъжнелите страни като Италия.

Съветът на ЕС одобри временното облекчение на финансовите изисквания заради епидемията

Затова се разглежда идеята или всички, или повечето страни от еврозоната да кандидатстват за предпазен стендбай кредит от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ - ESM) - спасителия фонд, който има неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Правителствата няма да теглят кредита от ЕСМ, а ще го държат като резерв, за да поддържат лихвите по държавните облигации на поносими равнища, когато се финансират на пазарите. Така инвеститорите ще знаят, че правителствата имат евтина алтернатива на финансиране.

От голямо значение е, че това би позволило на ЕЦБ да се намеси с неограничено изкупуване на облигации, ако прецени за необходимо. Според програма от 2012 година франкфуртската инситутция има право на това за всяка страна с такава кредитна линия.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
545 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.24 | 17:09

1
Къде е натовската солидарност? До там се стигна, че руски военни екипи със специалисти помагат на Италия в преборването на коронавируса. Grazie Russia! 14 самолета с помощи! Китай също се включва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини