МФ отказа всички поръчки за облигациите на аукциона на БНБ

  • 27 април 2020 21:10

  • 2290
  • 1
МФ отказа всички поръчки за облигациите на аукциона на БНБ
© Novini.bg

Министерството на финансите (МФ) е отказало всички направени поръчки за предложените 5-годишни облигации, става ясно от резултата от проведения аукцион от Българската народна банка (БНБ), съобщава БНР.

За пореден път бе направен опит за поемането на още нов дълг от 200 млн. лева под формата на държавни ценни книжа, но този път среднопретеглената доходност достигна 0,56 на сто при 0,13 на сто за същите книжа в началото на април.

Финансовото министерство продаде ДЦК за 200 млн. лева при 0,13 на сто годишна доходност

Преди пандемията и извънредното положение те бяха с отрицателна доходност. Така новопоетият дълг от началото на годината остава 1,2 млрд. лева при лимит от 10 млрд. лева. В същото време в петък вечер рейтигновата агенция „Фич” потвърди рейтинга на страната ни от ВВВ, но промени перспективата от положителна към стабилна в следствие на икономическия шок от пандемията.

Ревизията надолу включва и неблагоприятна оценка за икономиката ни тази година до минус 5,1% при очакван ръст от 4,2% догодина.

Последвайте канала на

Novini.bg
2290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Фен

2020.04.28 | 02:22

1
Демек невярват на БКП крадците и хората умряли уж от корона вирус. Нашата банкова система е съставена от БКП крадци факт

Добави коментар

Водещи новини