Общините продължават да настояват за 2% подоходен данък, който да подпомогне бюджетите им

Общините продължават да настояват за два процента подоходен данък, който да подпомогне бюджетите им, посочи Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново. Той подчерта, че тази идея е поставена пред Министерството на финансите още от 2017 година, а от година и половина има съвместни експертни групи, които работят върху възможностите за нейната реализация.

Единият от вариантите за прилагането ѝ е тези проценти да бъдат за общините, чиято събираемост на местните данъци и такси е над 85 процента. За всяка община разчетите трябва да бъдат направени от Министерството на финансите, каза Панов.
Той даде пример с Велико Търново, където годишно от приспадането на два процента от ДДС ще има допълнителен приход към бюджета в размер на над 4,5 милиона лева. Ако идеята бъде приета от държавата с допълнителните средства ще бъдат дофинансирани различни общински дейности и проекти.

С двата процента от подоходното облагане ще могат да се направят и финансови прогнози за следващите години, както и в каква област те ще могат да бъдат инвестирани, след решение на общинските съвети, отбеляза Панов. Той посочи, че за големи общини, които не могат да кандидатстват за финансиране по програмите за селските райони, тези средства могат да се отделят за малките населени места.

Горанов призова общините да въведат свой подоходен данък, ако искат повече пари

Темата беше дискутирана в рамките на обучение, организирано от НСОРБ за новоизбрани кметове и общински съветници, което започна днес във Велико Търново. Сред коментираните теми беше възможността за промяна на данъците върху земеделските земи, като арендаторите да плащат около един лев на декар, а средствата да влизат в общинските бюджети, както и промяна на методиката за данъчната оценка на недвижимите имоти.

Примери от своята практика представиха кметовете на Павликени - Емануил Манолов и на Елена -Дилян Млъзев, които управляват съответните общини в продължение на няколко мандата, предаде БТА. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет