Пламен Орешарски: Симеон Дянков е аматьор

Булфото
share

„Когато започне да се шуми около дълга на дадена държава значи нещата не са добре. Това се отразява и навън и не е добър сигнал за инвеститорите“. Така бившият министър на финансите Пламен Орешарски отговори на въпрос на ТВ7 как според него се управлява бюджета на държавата.

По думите му свободната част във фискалния резерв е изхарчена – в него сега има 4 млрд. лв. „Аз заварих фискалния резерв на 4,5 млрд. лв. и го оставих на почти 8 млрд. лв. Миналата година национализираха и резерва на здравната каса и той почти е изхарчен. Може да се каже, че го харчим за финансиране на дефицита. Твърдят че с тази пари били плащани стари задължения и пенсии, но това не е така“, допълни Орешарски.

В началото на мандата си финансовият министър Симеон Дянков казва, че ще вдигне бюджета с пари от митниците и от контрабанда. Орешарски обаче определи тази теза като комична. „Повечето му тези са неиздържани. Това е нормално за аматьор, който е в начален стадии на политиката“, коментира бившият министър на финансите.

По думите му скоро ще бъде отчетено, че 8 млрд. лв. вече са изтекли, освен това се увеличава и дълга. В последните две години той е около 5 млрд. евро, а в момента страната има 6.4 млрд. евро външен дълг.

„Контрабандата също рязко се увеличи“, каза Орешарски и допълни, че решението да се вдигне рязко акциза на цигарите е било нецелесъобразно и това е отпушило контрабандата. „Тогава предупредихме, че ще се увеличи контрабандата, но не ни чуха“, оплака се той.

Според него единственият разумен вариант, за да се плати дълга е да се направи нова външна емисия.

Водещи новини

Още новини