Дянков : Надявам се до седмица законовите промени за Сребърния фонд да бъдат готови

  • 24 февруари 2012 14:26

  • 1560
  • 1
Дянков : Надявам се до седмица законовите промени за Сребърния фонд да бъдат готови
©

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи се надява до седмица законовите промени, свързани с изменения в инвестиционните ограничения за Сребърния фонд, да бъдат готови. Това каза вицепремиерът в отговор на въпроси на депутати от левицата и от Синята коалиция дали Министерството на финансите има намерение да използва средства от фонда /в момента близо 1,8 млрд лв./ за погасяване падеж по външния държавен дълг.

Промените ще трябва да бъдат одобрени от УС на Сребърния фонд, уточни Дянков. Той подчерта, че те ще предоставят възможност за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти, вкл. български държавни ценни книжа. Действащият сега закон, коментира вицепремиерът, напълно игнорира инвестиции в местни български инструменти - на национално и на общинско ниво. Предстоящите изменения не били нови, те са част от антикризисните мерки, обсъждани със синдикатите и работодателите през 2010 г.. Тогава още е било предвидено разширяване обхвата на инвестиционните възможности на Сребърния фонд в качествени български ценни книжа, държавни ценни книжа, като така ще се предостави възможност за по-широка диверсификация на финансовите инструменти.

Според сметките на финансовото министерство от 2008 г., когато е създаден фондът, до 2011 г. средствата в него са се обезценявали годишно между 0,9 на сто до 5,5 процента, което в абсолютна сума е около 40 млн.лв. средно на година - пари, които фондът е губил заради консервативната политика в сегашния закон. Вицепремиерът попита, ако хората в домакинствата имат пари, дали ще ги държат в сметка с лихва за около 0,9 на година или ще искат да ги управляват по-ефективно. Държавата има задължение да управлява парите по-ефективно, особено в година на криза, категоричен е Дянков. Затова, по думите му е необходимо да се търсят възможности за по-висока доходност от активите на фонда.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи съобщи, че очакванията са през пролетта на тази година парите в Сребърния фонд да надминат 2,1 млрд лв. и може да се мисли за повишаване лимитите за инвестиране. Той увери, че ще се запази забраната активите на фонда да се трансферират в други пера, освен към фонд "Пенсии". Бившият финансов министър в кабинета "Станишев" Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 коментира, че когато резервите на една страна се инвестират в дълга й, това означава харчене на резервите. Кирчо Димитров от Синята коалиция поиска по-широк обществен дебат, преди законовите промени да бъдат гласувани.

Последвайте канала на

БТА
1560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.16 | 18:14

1
Хайдеееее , и тези пари ще вземат, отидоха ни пенсиите!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини