Дефицитът в бюджет 2012 е 1.1 млрд. лева

share

Дефицитът, заложен в бюджет 2012-а, е 1.35 % или около 1.1 млрд. лева. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет.

Заложената инфлация е малко под 2 %. Ноември ще има още едно преизчисляване и това е в целия ЕС, защото в последните няколко месеца рязко пада инфлацията, каза той. Предвижданият икономически растеж е 2.9 %.

В четвъртък е заседанието на НСТС по бюджет 2012-а, правителството ще заседава извънредно следващият понеделник.

Силовите министерства получават по-малко пари. Министерството на вътрешните работи ще получи под милиард бюджет, а отбраната – с 10 млн. лева по-малко.

Най-много е намален бюджетът за разузнаване – с 20 %. Министърът не отговори каква е причината.

Като цяло бюджетът за 2012-а година в номинал е същият като 2011 година, дори с около 20-30 млн. лева по-малко ще се харчи 2012-а година. Това е заради нашата цел да намалява дефицитът, така че и следващата година да е под 1.5 %, каза министърът.

Дянков заяви, че бюджетите на почти всички министерства с изключение на културата, образованието, науката номинално остават едни и същи с тази година.

Общо 45 млн. лева повече ще бъдат дадени за наука и образование. Около 15 млн. лева повече ще отидат за култура, включително за театри, археология.

Заради специализирания съд се предлага с 10 млн. повече да бъдат дадени на Министерството на правосъдието.

Дянков съобщи, че е съгласен с предложението за увеличаването на минималната работна заплата от 270 лева на 290 лева от 1 април. Изчисленията показват, че това ще струва на държавата 23-25 млн. лева.

Водещи новини

Още новини