Енергийният холдинг пуска облигации за 250 млн. евро

share

Между 12 и 15 януари се очаква "Фич" да оповести рейтинга на Българския енергиен холдинг, съобщи за "24 часа" шефът му Михаил Андонов.

До края на февруари и началото на март холдингът ще е готов да листва облигации за 250 млн. евро. Ако условията на пазарите са благоприятни, сумата дори може да е и 400 млн. евро, каза Андонов.

Задължително до месец май трябва да се осигурят 195 млн. евро за погасяване на дълга на НЕК към БНП "Париба" за "Белене". Андонов казва, че не е решено къде ще се инвестират останалите пари, но било възможно да се даде заем на "Козлодуй" за рехабилитацията на V и VI блок, за да се удължи животът им.

Едно от горещите енергийни събития е тази седмица - на 10 януари в София се събират ресорните министри от държивите, които са акционери в "Набуко-Запад". Очакваме добри новини, каза шефът на холдинга. Той намекна, че става въпрос за онези 200 млн. евро, с които ЕК бе решила да финансира "Набуко". Сега ние искаме част от тях за българския участък на тръбата.

На софийската среща ще присъстват представители на азербайджанската газова компания "Сокар" и на "Бритиш петролиум", която е водеща фирма в консорциума, разработващ газовото находище "Шах Дениз 2". Тъкмо оттам се очаква газът за "Набуко".

До края на януари ще бъде обявен конкурс за финансираща банка или консорциум за "Южен поток", а през юни ще започне строителството на газопровода. Преди това - до началото на март, ще започне строителството на газовата връзка с Гърция. През месец май ще се реже лентата на тръбата с Румъния

Водещи новини

Още новини