Българският INSAIT създаде първия в света инструмент за проверка на надеждността на изкуствения интелект съгласно регулацията на ЕС

Novini.bg/Canva
share

Европейският съюз вече има инструмент за проверка на надеждността на изкуствения интелект.

От днес COMPL-AI е публично достъпен и е резултат на съвместна работа между българския институт INSAIT, част от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, швейцарската политехника ETH Zurich и компанията LatticeFlow AI.

Инструментът е официално припознат от Европейската комисия като първа стъпка за създаване на по-добра връзка за практическото приложение на нормативната уредба в областта.  

Откриват ново изследователско направление в INSAIT със стратегическо значение за България

Законът на ЕС за изкуственият интелект влезе в сила през август 2024 г., създавайки глобален прецедент за регулиране в тази област. Законът обаче очертава регулаторни изисквания на експертно ниво, без да предоставя подробни технически насоки, които компаниите да следват. За да се преодолее тази празнина, ETH Zurich, INSAIT и LatticeFlow AI създадоха първото техническо тълкуване на шестте основни принципа на европейския закон.

Тази рамка за съответствие превръща регулаторната рамка в конкретни технически изисквания, като предлага ясна методология за оценка на моделите на изкуствен интелект въз основа на стандартите разписани в нормативната уредба.

Това на практика го превръща в първия инструмент на европейско и глобално ниво, който прави връзка между нормативните изисквания и реалното им приложение и е значима крачка в процеса на регулиране на изкуствения интелект на световно ниво.

Проектът, в който основна роля има и българският институт, вече е припознат на европейско ниво. Службата на ЕС за изкуствения интелект приветства неговата реализация. Тя декларира и че това ще бъде отправна точка за изработването на подобни регулации с общо приложение за изкуствения интелект. Томас Рение, говорител на Европейската комисия в областта на цифровата икономика, научните изследвания и иновациите, коментира: „Европейската комисия приветства това проучване и платформата за оценка на моделите за ИИ като първа стъпка в превръщането на Акта на ЕС за ИИ в технически изисквания, което ще помогне на създателите на модели за изкуствения интелект да го приложат.“

На база направеното техническо тълкуване на шестте основни принципа на европейския закон е изработен и инструмент за оценка на големи генеративни езикови модели (LLM). Той вече е публично достъпен на адрес https://compl-ai.org и дава информация за спазването на европейските изисквания на редица от най-популярните модели на изкуствен интелект разработени от компании като OpenAI, Meta, Alibaba и Anthropic. Заедно с това и всяка компания би могла да измери в него до колко разработени от нея подобни модели покриват изискванията на Закона на ЕС за изкуствен интелект. 

Голям интерес сред учениците към програмирането на изкуствен интелект

„Приканваме изследователите на изкуствения интелект, разработчиците и регулаторните органи да се присъединят към нас в напредъка на този развиващ се проект“, заяви проф. Мартин Вечев, професор в ETH Цюрих и създател на института INSAIT. „Насърчаваме други изследователски групи и практици да допринасят, като усъвършенстват картографирането на AI Act, добавят нови критерии и разширяват тази рамка с отворен код. Методологията може да бъде разширена и за оценка на моделите на ИИ спрямо бъдещи регулаторни актове извън Закона за ИИ на ЕС, което я прави ценен инструмент за организации, работещи в различни юрисдикции“, обясни проф. Вечев, съобщават от пресцентъра на МОН.

Водещи новини

Още новини