Министър Цоков и световно признат професор от Принстън обявяват ново научно направление в INSAIT

  • 30 май 2024 12:43

  • 245
  • 0
Министър Цоков и световно признат професор от Принстън обявяват ново научно направление в INSAIT
© Булфото (архив)

Министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на ще посрещне в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) професора от Принстън Робърт Тарджан. Той е носител на наградата А.М.Тюринг за информатика, която е еквивалент на Нобеловата и е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Двамата, заедно с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния му директор Борислав Петров и ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев, ще обявят откриването на ново изследователско направление в института със стратегическо значение за България. Това е сферата на алгоритмите, от която идват и създателите на Google и на която се базират всички национални и международни олимпиади по информатика. 

Министър Галин Цоков: Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства

Освен на наградата А.М. Тюринг, проф. Тарджан е и носител на медала Абакус, който се присъжда един път на 4 години от Международния математически съюз “за изключителен принос към математическите аспекти на информатиката”. Член е на националната академия на науките в САЩ и на националната инженерна академия на САЩ.

Проф. Робърт Тарджан е в България по покана на INSAIT и в рамките на посещението си ще изнесе и публична лекция в Софийския университет в същия ден от 18:00 часа в Зала 272.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини