Голям интерес сред учениците към програмирането на изкуствен интелект

  • 26 септември 2024 12:47

  • 183
  • 1
Голям интерес сред учениците към програмирането на изкуствен интелект
© Novini.bg/ Canva

"Програмиране на изкуствен интелект" е една от най-желаните специалности за учениците след седми клас тази година. Специалността е нова и отговаря на очакванията за широка употреба на AI в бизнеса. Едно от училищата, което я въведе, е ПГВТ "Александър Попов" в София.

"Разкрихме тази специалност след сериозно обсъждане. Свързана е с нашия Стратегически план за развитие, който разработихме в началото на 2020 г. и в който заложихме нашето училище да се развива като професионална гимназия, предлагаща обучения по специалности от високотехнологичния сектор. Изборът на специалности не е случаен. През ноември ще започнем обсъждането за следващата година", каза директорът на ПГВТ "Александър Попов" Маргарита Янакиева в предаването "България сутрин".

Още от 2016 г. ПГВТ "Александър Попов" предлага "Системно програмиране", а по-късно е сред първите гимназии в София, които имат и специалност "Приложно програмиране".

Форум, посветен на киберсигурността, ще се състои в София

"Решихме да предложим като втори чужд език изучаване на китайски. Китай е феномен в развитието на IT сектора и в частност на изкуствения интелект", обясни Янакиева пред Bulgaria ON AIR.

Директорът отбеляза, че учениците идват силно мотивирани. Има и засилен интерес на бизнеса към училището - водещи фирми в IT сектора искат съвместни дейности.

"Имаме много инициативи, които осъществяваме с бизнеса. Участваме и в голяма част от националните проекти на нашето министерство, както и по програма "Еразъм+". Миналата година наши ученици проведоха своя стаж в Лисабон, Португалия. Допълнителен поглед към това какво могат да работят нашите ученици на европейския пазар", разказа още Янакиева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
183 1

Коментари 1

Добави коментар
кореняк софиянец

2024.09.26 | 13:28

1
давайте, тапанари, не учете физика, математика, езици, учете "програмиране на изкуствен интеуект", а след 10 години ще се чудите как да си намерите работа.

Добави коментар

Водещи новини