НАСА разработва свръхзвуков пътнически самолет

NASA
share

Конкорд беше единствената възможност за пътническите авиокомпании да превозват пътници със скоростта на звука, пише "Новинар".

Сега, няколко дизайнери и производители, включително и НАСА работят за да променят това,. Агенцията обяви в понеделник, решение Lockheed Martin да разработи първия самолет с дизайнът на „X-plane” преминаващ звуковата бариера.

Конкорд бе спрян от полети през 2003 г. и беше много шумен при излитане, кацане и преминаване на звуковата бариера.

”Разработването, изграждане и тестването в полет на тих свръхзвуков X-plane е следващата логична стъпка в нашия път към това да се даде възможност на решения от индустрията, които да направят свръхзвуковото пътуване възможно за използващите въздушния транспорт”, каза в изявление Джиуон Шин, помощник администратор на Aeronautics Research Mission в НАСА.

С около $20 милиона и в продължение на 17 месеца, екипът от Lockheed Martin ще работи върху разработването на тиха свръхзвукова технология (QueSST).

QueST е част от 10 годишната инициатива New Aviation Horizons на НАСА, която „има амбициозните цели за намаляване на използването на гориво, емисиите и шума чрез нововъведения в конструкцията на въздухоплавателните средства, които се различават от конвенционалната форма на въздухоплавателните средства с фюзелаж и крила.”

Водещи новини

Още новини