Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности даде старт на здравната реформа

  • 29 април 2022 14:21

  • 1940
  • 1
Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности даде старт на здравната реформа
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 година. Документът беше приподписан от министъра на здравеопазването Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава. На подписването присъства и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев, предаде БТА.

С подписването на анекса смятаме, че промяната на здравната система е в ход, каза министър Сербезова. По думите ѝ 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти. Постигнатите приоритети са в областта на профилактиката и превенцията, е-здравеопазването, детското и майчиното здравеопазване, повишаване на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенствата в доходите, прозрачност на медицинската дейност, допълни министър Сербезова. Промените се правят на фона на всички кризи, но фокусът трябва да остане върху здравето и благоденствието на българите, каза още тя. 

С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширават се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, допълни министър Сербезова.

Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май, каза Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова. Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и превенцията вместо на болнично лечение, допълни тя.

Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на ръст на стойността на клиничните пътеки и процедури, каза още министър Сербезова. По думите й целта е да се намалят свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации. 

Приеха бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%

Пандов припомни, че болниците, които не постигнат договорените в Колективния трудов договор начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на сто, а не средно с 25 на сто. 

Министерството работи над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които са определящи в даден регион, обясни заместник-министър Петър Грибнев.

Предстоят промени в спешната помощ, а първият хеликоптер за нуждите й се очаква в края на годината, каза доц. Тонев. Предвижда се и от линейка, транспортираща пациент, да може да се запазва легло в дадена болница, така че в нея да имат готовност да посрещнат болния, обясни той. Нашите предизборни програми се спазват с много добро темпо, каза още доц. Тонев. В края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години и в него ще можем да предложим промени, допълни той.

Константин Тодоров
1940 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
цв

2022.04.29 | 14:57

1
нищо не пише за дкц-тата и мц,наясно ли е министърката,че това са си абсолютни феодални владения и хората се държат на минимални раб,заплати-визирам град бургас

Добави коментар

Водещи новини