Обнародван е Националният рамков договор за медицинските дейности за следващите три години

  • 24 януари 2020 14:53

  • 3442
  • 0
Обнародван е Националният рамков договор за медицинските дейности за следващите три години
© Булфото (архив)

В днешния брой на "Държавен вестник" бе обнародван Националният рамков договор (НРД) за медицинските дейности за 2020-2022 г.

В документа се предвижда възможността лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, да не се окаже медицинска помощ, с изключение на състояния, застрашаващи живота им.

В НРД е записано, че изпълнителите на медицинска помощ се задължават да не изискват плащане или доплащане от осигуреното лице за видове медицинска дейност, която е заплатена от НЗОК, извън предвидената сума, с изключение на медицински изделия за определени клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури.

Националният рамков договор 2020-2022 г. беше подписан в МЗ

НЗОК няма да заплаща клинични пътеки и процедури, както и медицински изделия и лекарствени продукти в случаите, в които при извършен внезапен контрол се констатира отсъствие на пациента и/или регламентирана по време от началото на болничния престой, но неизвършена и недокументирана задължителна процедура към момента на извършване на проверката в лечебното заведение по време на хоспитализация.

Директорите на болниците използват не по-малко от 50 на сто от приходите от медицински дейности на лечебното заведение - клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури, за разходи за персонал. Изключение за използването на посочения процент се допуска единствено след разрешение на министъра на здравеопазването въз основа на мотивирано искане от ръководителя на лечебното заведение, е записано още в НРД.

Мая Йорданова
3442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини