Протест на варненски медици заради лошите условия на труд и ниските заплати

  • 11 май 2022 14:59

  • 453
  • 1
Протест на варненски медици заради лошите условия на труд и ниските заплати
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Работещите в специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна излязоха на протест. Причината за недоволството им е, че почти година лекуват пациенти с туберкулоза без заплати и в много лоши условия.

"От април 2021 г. до момента сме получили заплати само за 2 месеца, а през останалото време караме с по 200-300 лева аванси. Доскоро възнагражденията ни бяха едва 725 лева", казаха медицинските сестри Снежана Стоянова и Снежана Иванова пред Дарик.

Те уточниха, че по-голямата част от персонала на болницата е в пенсионна възраст, включително двамата лекари със специалност по белодробни болести. Млади доктори и медицински сестри не желаят да работят в нея.

Синдикат "Защита" отново на протест за заплатите на медиците

Туберкулозата е многолика болест, която може да порази всички органи, а вече засяга и хора с добър социален статус, посочи д-р Нина Русева. По думите ѝ вече се срещат и два нови варианта на заболяването, като единият изисква две години лечение, а другият е резистентен към всички медикаменти. След пандемията идват пациенти с много тежки форми, работим и с контактни лица, допълни д-р Русева.

Болницата е в тежко финансово състояние от 11 години, тъй като е търговско дружество, но не може да работи по клинични пътеки, а държавната субсидия е крайно недостатъчна, каза управителят ѝ  доц. Христо Ганчев. По думите му за 2021 г. субсидията на лечебното заведение е била 235 000 лева при реални разходи от 800 000 лева. Ганчев допълни, че от началото на годината новодиагностицираните пациенти са 13, като 7 от тях още са в стационара. 

Неговата позиция беше, че принципалът на болницата - Община Варна, би следвало да отпусне пари да потуши проблемите, а след това заедно с министерството да търси вариант за бъдещето на лечебницата.
 

Мая Йорданова
453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.11 | 15:33

1
Киро каза да претендира който иска до сутринта не го интересува

Добави коментар

Водещи новини