Шефът на НЗОК категоричен: Болниците не са взели по-малко пари

  • 11 февруари 2022 18:45

  • 802
  • 1
Шефът на НЗОК категоричен: Болниците не са взели по-малко пари
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Днес имах среща с представители на болниците и на тях обясних - не са взели по-малко пари. Това разминаване се получи, защото нямахме бюджет и трябваше да работим на 1/12 от бюджета за миналата година. Обясних, че трябва да видим какъв ще бюджетът за тази година и ще решим проблемите. Аз разбирам идеално тревогите на колегите.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ управителят на НЗОК проф. Петков Салчев по повод оплакванията от страна на болниците, че не са получили в пълен размер средствата за извършените от тях дейности за декември месец миналата година.  

Управителят на НЗОК: Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения за декември

"За болниците има трансфери. Всеки февруари има напрежение по тази тема. В момента в касата нямаме резерви. Всички дейности, които са отчетени от лечебните заведения, са изплатени. Имаме средства да изплатим и предстоящите дейности на лечебните заведения. НЗОК през цялото време на пандемията е плащала основно за дейност на лечебните заведения и след това е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за момент не е спирала нито едно плащане, допълни той. И досега нямаме изпратено изискване от болниците, че не е извършено плащане. Касата е изпълнила в пълен обем нормативните и законови изисквания за плащанията", категоричен бе той.

"В новия бюджет са предвидени 188 млн. лева за 6 месеца като доплащане към работната заплата на работещите на първа линия с Ковид. В тях са включени месечно по 600 лв. за лекари, по 360 за специалисти по здравни грижи и по 120 за санитари. Всички необходими средства, които смятат колегите, че са им необходими, аз съм "за". Никога не съм спирал каквито и да е средства, защото и такива неща чух. Аз още миналата година казах, че трябва да има постковид клинична пътека. Според мен даже трябва да има няколко пътеки, защото пациентът не страда само от едно заболяване. Очаквам от миналата година предложения от медицинските научни дружества за такива пътеки, защото това е тяхно задължение. После трябва да влезем на преговори в Министерството на здравеопазването, трябва да се обсъди и с БЛС кой и как ще изпълнява тези пътеки. Само едно дружество направи предложение", разкри проф. Салчев. 

След повече от три часа дебати и спорове: Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене

"В новия бюджет на НЗОК се залага много повече на извънболничната помощ", завърши управителят на НЗОК. 

Филип Епитропов
802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
взели са повече

2022.02.11 | 21:19

1
отколкото заслужават

Добави коментар

Водещи новини