МЗ е осигурило достатъчни количества лекарства за COVID-19

  • 16 декември 2021 14:24

  • 861
  • 0
МЗ е осигурило достатъчни количества лекарства за COVID-19
© Getty images

За да гарантира на българските пациенти достъп до най-съвременните и ефикасни лекарствени продукти за лечение на COVID-19, Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества и ежедневно следи наличностите на следните лекарствени продукти:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

- Veklury (INN Remdesivir) – за лечение на заболяване, причинено от SARS-CoV-2, при възрастни и юноши (на възраст от 12 до под 18 г. и тегло най-малко 40 кг), с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород в началото на лечението.

- Лекарствен продукт – комбинация от две моноклонални антитела

Проф. Асена Сербезова: Ваксинацията трябва да е доброволна

- Casirivimab and Imdevimab - за лечение на заболяване, причинено SARS-CoV-2 при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години и тегло най-малко 40 кг, които не се нуждаят от допълнително кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

- Моноклонално антитяло Regkirona (INN Regdanvimab) – за лечение на възрастни с COVID-19, при които не е необходим допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

Предвид факта, че към момента не съществува терапевтична алтернатива за домашно лечение на COVID-19 и предотвратяване на предизвиканите от заболяването тежки усложнения и летален изход при високорискови групи пациенти, Министерството на здравеопазването предприе действия за сключване на двустранен договор на местно ниво за осигуряване на лекарствения продукт Lagevrio INN Molnupiravir, перорална форма.

При недостиг на даден лекарствен продукт в лечебните заведения Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции извършва своевременни преразпределения. Всяко лечебно заведение, което има необходимост от съответен лекарствен продукт за лечение на пациенти с COVID-19, следва да се обърне към регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини