Ген. Мутафчийски надъхва с хъс и опит студенти, за да станат безупречени военни лекари

  • 15 февруари 2023 14:22

  • 353
  • 3
Ген. Мутафчийски надъхва с хъс и опит студенти, за да станат безупречени военни лекари
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Мисията на военните лекари е дълг към здравето и към Родината. От 2017 година насам ВМА, Военноморско училище и МУ-Варна съвместно обучават курсанти-военни лекари. До момента има сформирани шест випуска с близо 120 момичета и момчета - мотивирани и борбени, ясно съзнаващи отговорностите и на пагона, и на лекарската престилка.

Специалността "Военен лекар" вече е разпознаваема сред кандидат-студентите, а през последните години се наблюдава засилен интерес към нея. През следващата седмица - от 20 до 22 февруари, ще се проведат Дни на отворените врати за кариерно развитие във ВМА. Фокусът е именно върху обучението на лекари и сестри под пагон.

Целта на инициативата е да покажем възможностите за обучение, работа и кариерно развитие във военните болници и звената, част от тяхната структура. Имаме записани ученици - над 300, от повече от 10 училища в София и региона. Те ще влязат в клиниките, ще влязат в операционните, ще разговарят с нашите лекари - светила в своята област. Ще могат да усетят духа и силата на ВМА, коментираха от лечебното заведение, пише news.bg.

Ген. Мутафчийски: Предстои ни година с много неизвестни, но ще се справим заедно

Проблемът с дефицита на медицински кадри е добре известен, а според статистическите данни критичната точка ще бъде достигната след около 10-15 години, тъй като 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години. Голяма част от завършващите медици напускат страната. Нашата цел е да им покажем, че и в България може достойно да упражняват лекарската професия, казват от ВМА. А развитието на военната ни медицина е свързано и с националната сигурност на страната, допълниха още от там.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски лично ще посрещне зрелостниците и ще се опита да им предаде от своя хъс, ще сподели опита си от бойните мисии зад граница. Защото военните лекари се обучават и да лекуват, и да воюват. По време на следването те придобиват солидна подготовка, която им позволява да реагират при спешни ситуации на бойното поле. И не само там. У тях се формират качества и умения, които се ценят високо и в цивилния живот - организираност, точност, дисциплинираност, екипност, лидерство.

Росица Валентинова
353 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
чичо ко.вид

2023.02.16 | 15:25

3
той да каже защо преди години беше обявен за "психологично - условно пригоден" за мисии, а не да беснее срещу психиатри и психолози. Казват ... Сокола му бил протектор...

2023.02.15 | 19:55

2
Как не го обесихме тоя плехар?

2023.02.15 | 15:17

1
Заради Ковид ваксинацията със отрови тоя трябва да бъде осъден на смърт и убит по изключително садистичен начин заедно със всичките му роднини до трето коляно и да им дарят органите на нуждаещи се !

Добави коментар

Водещи новини