4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница

  • 08 май 2024 07:35

  • 352
  • 1
4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница
© Novini.bg/ Canva

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой. 

Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа Амон. Оповестените данни са част от изследване за периода 2022 - 2023 година, обясни ръководителят на отдела за антимикробна резистентост в организацията Доминик Монет.

"4 милиона и 300 хиляди пациенти в страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство получават поне една инфекция, свързана с медицинското обслужване, по време на престоя им в болница, сочат изчисленията. Някои пациенти имат по повече от една подобна инфекция. Общият брой на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, се изчислява на 4 милиона и 800 хиляди. Един от всеки три микроорганизма, установени при такива инфекции, е бил бактерия, резистентна към важни антибиотици. Това е ограничило възможностите за лечение на пациентите", допълни Монет.

Спасиха мъж с тежка инфекция на мозъка в Пловдив

Смята се, че най-малко 20 процента от инфекциите, свързани с медицинско обслужване, могат да бъдат избегнати, предаде БНР. Прости мерки като добра хигиена на ръцете и наличие на диспенсъри с дезинфектант до леглото на болните могат значително да намалят броя на този вид заразявания.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
352 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.08 | 10:47

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини