6000 души са дарили безвъзмездно кръв във ВМА за една година

  • 25 декември 2021 10:04

  • 463
  • 0
6000 души са дарили безвъзмездно кръв във ВМА за една година
© ВМА
Слушай новината Слушай новината

28 години от създаването си отбелязва днес – на най-светлия християнски празник, Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.

Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година. От тях повече от половината – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования. Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите мобилни екипи, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА. Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

Свещеници от Софийската митрополия дариха кръв във ВМА

Като цяло, в Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят. „Най-силни” през последната година са били месеците април и септемри, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия. Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

На целия екип желаем много здраве и късмет!

Филип Епитропов
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини