ВМА отбеляза 130 години от създаването си

  • 01 декември 2021 11:00

  • 698
  • 0
© Пресцентър ВМА

Днес се отбелязва 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия /ВМА/, предаде репортер на Novini.bg.

Заради пандемичната обстановка, честването на празника е символично - с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове, разположен в градинката пред ВМА.

Изключително задължаваща годишнина – 130 години от създаването на една от най-авторитетните институции в страната – Военномедицинска академия. Предшествениците ни с основаването на тази институция ни заклеха, че нашите болници трябва да бъдат еталон във всяко едно отношение. ВМА е еталон във всяко едно отношение – и в националното здравеопазване, и във военното здравеопазване, и като надежден съюзник в участието ни в НАТО. Въпреки тежките времена на пандемията, успяхме да осъществим всичките си краткосрочни и средносрочни планове, а именно по еновацията на централната болница, по стратегическата реновация на болниците в провинцията, а и да поставим нови еталони в националното здравеопазване. Това са болниците, от които има нужда България – изградени по този начин на мислене, за да бъдат полезни в пандемична ситуация, каза в приветственото си слово началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20.

ВМА трябва да бъде технологична болница, защото сега е времето на технологиите и на най-върховите постижения в медицината. В тази посока ще се развива в следващите години - ще надграждаме с нова апаратура, с нови знания, с нови екипи, които да бъдат на световно ниво, добави той.

Ген. Мутафчийски: Справяме се! Такава е философията на ВМА. Скоро очакваме и новини за Омикрон

ВМА е плод на дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. Основите ѝ са положени на 01.12.1891 г., когато е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович.

Днес ВМА представлява мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, обединяващ 5 многопрофилни болници и 2 санаториума, затвърждавайки се в синоним на стремежа към перфекционизъм – тук работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и знания, предоставят възможност за академично израстване на младите кадри.

Извоюваният с годините авторитет, модерното оборудване и материална база, и специалистите на световно ниво превръщат болницата в неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.

ВМА е интегрирана в сферата на националното здравеопазване, оказва спешна и неотложна медицинска помощ на цивилното население, участва в ликвидиране последиците от военни конфликти, природни бедствия, промишлени аварии и терористични атаки. Именно екипите на ВМА застанаха на първа линия в битката с COVID-19, за което са отличени от различни институции.

Традиционно, с награди за безупречно представяне се завръщат на родна земя и военномедицинските ни екипи, които изпълняват мисии зад граница. И служат за пример на петте випуска или общо 96 млади момичета и момчета, които се обучават по специалността "Военен лекар".

Константин Тодоров
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини