ВМА отбелязва 130 години от създаването си

  • 30 ноември 2021 10:25

  • 805
  • 0
ВМА отбелязва 130 години от създаването си
© ВМА

На 01.12.2021 г. /сряда/, от 11.00 часа ще бъде отбелязана 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия /ВМА/.

Заради пандемичната обстановка, честването на празника ще бъде символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове, разположен в градинката пред ВМА.

ВМА ремонтира из основи ключово звено за спешни пациенти

ВМА е плод на дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. Основите й са положени на 01.12.1891 г., когато е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович.

Днес ВМА представлява мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, обединяващ 5 многопрофилни болници и 2 санаториума, затвърждавайки се в синоним на стремежа към перфекционизъм – тук работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и знания, предоставят възможност за академично израстване на младите кадри.

Извоюваният с годините авторитет, модерното оборудване и материална база, и специалистите на световно ниво превръщат болницата в неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.

ВМА търси доброволци за COVID отделенията

ВМА е интегрирана в сферата на националното здравеопазване, оказва спешна и неотложна медицинска помощ на цивилното население, участва в ликвидиране последиците от военни конфликти, природни бедствия, промишлени аварии и терористични атаки. Именно екипите на ВМА застанаха на първа линия в битката с COVID-19, за което са отличени от различни институции.

Традиционно, с награди за безупречно представяне се завръщат на родна земя и военномедицинските ни екипи, които изпълняват мисии зад граница. И служат за пример на петте випуска или общо 96 млади момичета и момчета, които се обучават по специалността "Военен лекар".

Владимир Василев
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини