Д-р Цветеслава Гълъбова: Огромният проблем в психодиспансерите е липсата на мотивиран персонал

В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали, няма дежурен лекар 24 часа. Това е огромен проблем на системата и за мен лично той е по-голям от битовите условия. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър в ефира на БТВ.

Тя коментира заключенията, направени от омбудсмана Диана Ковачева след проверка в домове за умствена изостаналост и деменция, както и в психиатрични клиники.

"Установени са изключително лоши битови условия, които създават опасност за живота и здравето на хората и персонала им. Липсва разбиране, че болната душа се гледа от хора. Ние нямаме нуждата от скъпа апаратура, а от огромен персонал, който да е добре мотивиран“, каза Гълъбова.

Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от социална услуга

Тя обясни, че хората, които работят в момента в психиатричните клиники, са на средна възраст над 50 г. Това означава, че в следващите години те ще се пенсионират. Нови обаче няма. „Това е огромен проблем. Персоналът трябва да е добре мотивиран и с адекватно заплащане“, категорична бе Цветеслава Гълъбова.

Омбудсманът констатира и, че има сериозен проблем във връзка с изхранването на хората. Сумата за един храноден е 1,92 лв. „В нашата болница един храноден е около 3,50 лв., но и тази сума е крайно недостатъчна. Храненето трябва да е балансирано и пълноценно. Освен това медикаментите, с които се лекуват тежките психични болести, повишават апетита. Болните не са доволни от храната, малко им е, но това са възможностите“, обясни директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

„Разчитам Националната стратегия за психично здраве да бъде приета. Тя е на финалната права. Всичко, което се искаше от нас, е направено. Стратегията предвижда да се разкриват нови заведения. Тези, които се намират на неподходящо място или имат лоши битови условия, ще бъдат релокирани. Предвиждаме и разкриване на нови заведения“, поясни Цветеслава Гълъбова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет