Външни лица в психодиспансера причинили пожара в София?

  • 02 януари 2020 09:07

  • 1356
  • 0
Външни лица в психодиспансера причинили пожара в София?
© Кадър: БТВ

След големия пожар в София, засегнал психодиспансера и белодробната болница край Сточна гара, започна възстановяването на щетите, нанесени от огнената стихия.

Причините за инцидента все още се разследват. В Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър са настанени 16 души, състоянието им е добро. Останалите пациенти са пренасочени към други софийски клиники. Това каза директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова пред БТВ.

„Ако се докаже, че пожарът е вследствие на нерегламентиран престой на външни лица, това няма да ме учуди, защото нашите болници нямат адекватна външна охрана”, каза тя.

Трима са в болница след пожара в психодиспансера в София, местят пациентите на 2 лечебни заведения

Липсва и вътрешна охрана. Тази функция изпълняват санитарите.

„Възможно е при психозите да има агресивно поведение, с което да са застрашени околните. Затова и не е предвидена специализирана охрана”, допълни д-р Цветеслава Гълъбова.

„Ще се борим за по-добро заплащане, защото не само психиатри и психиатрични сестри не ни достигат. Има огромен недостиг на психолози и социални работници. Трябва да се помисли и за охраната”, допълни директорът на Психиатричната болница "Св. Иван Рилски". Тя поясни, че една такава тежка реформа ще отнеме години.

Огромни щети причини пожарът в психодиспансера в София

През миналата година е създадена работна група от специалисти, която е изработила стратегия са психично здраве до 2030 г. Тя е депозирана в Министерството на здравеопазването.

„Този път ни беше зададена и финансова рамка, което ме обнадеждава, защото всички знаем, че реформи се правят с пари. Предложенията, които сме направили, са във всички посоки, защото проблемите са много”, обясни д-р Цветеслава Гълъбова.

Мая Йорданова
1356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини