Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от социална услуга

11 февруари 2020 12:23

Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от социална услуга
© Омбудсман на Република България
442 0

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент представи осмия годишен доклад на Националния превантивен механизъм за 2019 година. През миналата година са били извършени 55 проверки - в затвори и затворнически общежития, арести, психиатрични болници и центрове за психично здраве, места за 24-часово задържане, центрове за бежанци, резидентни социални услуги за деца и възрастни.

По думите ѝ процесът на деинституционализация е много закъснял и е с бавни темпове, като се очаква да приключи през 2035 год. "Има недостатъчно социални услуги в общнстта, домовете за хората с деменции са пренаселени, над 300 души чакат да бъдат настанени в такива домове, липсват дневни центрове. Към хора в такова тежко състояние не може да се приложи адекватна грижа, тъй като са настанени по 7-8 човека в една стая", посочи тя.

Масови уволнения в Дома за хора с деменция в Пловдив

"Освен липсата на подготвени специалисти, липсва и човешко отношение към страдащите от деменция. Персоналът е ниско платен, работи в лоши условия, полага тежък физически труд, психическото натоварване е голямо", подчерта Ковачева.

Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от социална услуга, която в момента на настаняването да указва какво точно е състоянието на човек с деменция и да се прецени в какъв дом да бъде настанен. "В някои от домовете са били констатирани редица нарушения на правата на пациентите с увреждания", добави още Ковачева.

Голям проблем е и незадоволителното състояние на държавната психиатрична помощ. Има нужда от цялостна задълбочена реформа и адекватното ѝ финансиране. Битовите условия, при които се настаняват пациентите, според Ковачева са "ужасяващи" и са опасни за здравето и живота на болните и на персонала. Едно хранене на болен струва 0.63 лв., което е неадекватно, допълни тя. Поради липсата на дневни центрове и защитени жилища, психиатриите изпълняват и социални функции.

"В проверените институции за деца е било установено, че някои от тях престояват там 11 години, като в същото време родителите им не са лишени от родителски права. Крайно време е държавните институции да установят устойчива практика на индивидуален семеен подход - семействата да бъдат подкрепени, вместо да продължава настаняването на деца в домове", подчерта тя.

Прокуратурата нищи скандалното отношение в социален дом в Пловдив

"Продължава да съществува проблемът с определянето на законен представител на непридружените деца - бежанци. Не е подобрено нивото на медицинското обслужване на бежанците, настанени в центрове, като основната причина за това е езиковата бариера", отчита в доклада си омбудсманът.

 

Мая Йорданова
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини