Деца от Пловдив са с коклюш, тийнейджър от Първомай - с марсилска треска

  • 18 април 2024 19:26

  • 13300
  • 2
Деца от Пловдив са с коклюш, тийнейджър от Първомай - с марсилска треска
© Gettyimages

Дете на година и половина и ученик от Пловдив са първите случаи с коклюш за 2024-а, съобщи за "24 часа" началникът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция д-р Милена Панайотова.

13-годишен от Първомай пък е с марсилска треска и се лекува в инфекциозното отделение на болницата в Хасково, добави тя. По думите й състоянието му стабилно.

При двете пловдивчанчета с коклюш нямат пропусната имунизация, но са се заразили.

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

"По-малкото е контактувало само родителите си. Наблюдават се съучениците на по-голямото. И при двете заболяването протича леко благодарение на направените им имунизации и не се е стигнало до приемането им в болница", уточни д-р Панайотова.

От началото на годината случаите на коклюш в България са повече от 70, съобщи преди няколко дни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-често от него заболяват неимунизираните и тези, които отдавна са получили ваксина.

Веднъж изкарали коклюш, пациентите изграждат имунитет към причинителите на болестта за период от 10 – 12 години. За профилактика на това заболяване се прилага комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш, изолиране на болните и други. Тя обаче не осигурява доживотен имунитет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пепо

2024.04.19 | 05:54

2
Безсмислицота наречена Детска градина. До 4г. Майките трябва да отглеждат децата си вкъщи. Иначе ги изпращат в инкубатори за болести и проблеми.
grivogor

2024.04.19 | 01:11

1
decata mrat tva e shtoto smurtta gi opa\zi sichkirte pensii ot tva da umrat shtoto taka se pestqt pari rAZBIRATE LI

Добави коментар

Водещи новини