Първите симптоми на коклюш са като тези на лека настинка

  • 08 април 2024 12:41

  • 1178
  • 2
Първите симптоми на коклюш са като тези на лека настинка
© Novini.bg/ Canva

Увеличават се случаите на коклюш у нас. Регистрираните заболели за последната седмица са 48. Миналата седмица бе отчетен бум на заразени в четири столични училища.

Как се разпространява заболяването и как да се предпазим коментира епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Първите симптоми са като тези на лека настинка - кашлица, хрема, отпадналост. След това кашлицата става по-притеснителна и в рамките на две седмици се засилва, каза лекарят.

Когато човек е ваксиниран, болестта може да протича с нехарактерна симптоматика. Епидемиологът предупреди, че заболяването може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения.

Бацелова обясни още, че коклюш е опасен за неваксинираните и за кърмачетата, които не са получили първите си дози. И категорично заяви, че не трябва да се предприема самолечение.

Коклюшът започва като настинка, но може да ни докара до пневмония

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:55

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­ ­м­­о­­­м­­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­в­и­ ­­­о­­ч­а­­к­в­­а­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­­­F­­­U­­­N

2024.04.08 | 17:38

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини