Няма потвърдени случаи на морбили у нас от началото на годината

  • 24 февруари 2024 09:10

  • 991
  • 2
Няма потвърдени случаи на морбили у нас от началото на годината
© © Novini.bg/ Canva

На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо разпространение на заболяването морбили по света - у нас няма потвърден случай от началото на годината.

В Националния център по заразни и паразитни болести е регистриран един случай преди няколко дни, но не е потвърден, информира БНР.

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, се разпространява по въздушно-капков път, и при 30 процента от болните води до усложнения, като пневмония и ушна инфекция. В края на миналата година в Румъния обявиха епидемия, след като регистрираха над 3000 случая на морбили.

У нас започна извънредна имунизация срещу вируса в някои области. По данни на Центъра по обществено здраве през миналата година с първи прием от задължителната ваксина са били обхванати 92 процента от бебетата, навършили 13 месеца. Вторият прием е на 12 години, но за него няма публична информация.

Друго вирусно заболяване, което се разпространява и за което преди седмица обявиха епидемия в Скопие, е магарешката кашлица – коклюш.

Расте броя на случаите на морбили в Румъния

У нас са регистрирани 14 болни от началото на годината. Важна е ваксинопрофилактиката, припомни д-р Гергана Николова, личен лекар.

Ваксината срещу коклюш е задължителна и се поставя на няколко приема. През миналата година с нея са имунизирани 92 процента от бебетата, навършили 4 месеца.

Последвайте канала на

991 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:46

2
❤️ Г­о­­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­­м­и­ч­е­­­т­а­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­­ч­а­к­в­­­а­т ­-­ X­­­1­­­8­­.­­F­­U­­­N

2024.02.24 | 10:36

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини