Случай на морбили при 15-годишно дете в Белград

  • 07 февруари 2024 16:25

  • 995
  • 1
Случай на морбили при 15-годишно дете в Белград
© pixabay

Първи случай на морбили от десет месеца насам е регистриран в Белград, Сърбия, съобщи БТА.

„Докладвано бе от Института „Торлак" вчера следобед, че е потвърден случай на дребна шарка (морбили). Става въпрос за дете на 14 години, което не е ваксинирано с МПР (морбили, паротит и рубеола) ваксина", посочи днес в сутрешния блок на РТС епидемиологът Ивана Бегович Лазаревич.

Това е първият случай на морбили от десет месеца насам в Сърбия. Министерството на здравеопазването призова родителите да запишат час на децата си за ваксинация с тривалентната МПР ваксина.

ЕК препоръча мерки срещу предотвратимите чрез ваксинация ракови заболявания

В случай на температура над 38,5 градуса, както и появата на червени петна по тялото, съпътствани с хрема и зачервени очи, трябва да се явите при лекар", пише в съобщение на сръбското Министерство на здравеопазването.

Бегович Лазаревич припомни, че само през януари са регистрирани и над 50 случая на коклюш в страната. В края на януари четири бебета починаха от коклюш в Белград, предаде БТА.

Ваксинацията не е само лична, но и колективна отговорност на родителите, които отлагат или не искат да ваксинират децата си, подчерта Бегович Лазаревич.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
995 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 10:47

1
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­­­и­ ­­м­о­­м­­и­­ч­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­ч­­а­­к­в­­а­т ­-­­ X­­­1­­­8­­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини