В Столичната здравна инспекция имунизират деца срещу морбили, паротит и рубеола

  • 12 януари 2024 08:06

  • 694
  • 1
В Столичната здравна инспекция имунизират деца срещу морбили, паротит и рубеола
© Novini.bg/ Canva

В Столичната здравна инспекция ще се проведе безплатна имунизация срещу морбили, паротит и рубеола за деца без първи или втори прием на такава ваксина. Това е част от мерките на здравните власти във връзка с обявената епидемия от морбили в Румъния и нарастването на случаите на вирусното заболяване в европейските държави.

У нас все още няма регистриран случай на морбили или така наречената дребна шарка, както от началото на годината, така и през 2023-та. Въпреки това в различни райони на страната започнаха извънредни имунизации за деца, които не са били ваксинирани. 

Според календара първата ваксина се поставя, когато бебето е на 13 месеца, а реимунизацията се прави при навършване на 12 години. Последната регистрирана епидемия от морбили у нас е през 2009-2011 година, като е засегнала над 20 хиляди души. 

Починали са 20 деца, показват данни на здравното министерство. Днешната имунизация ще се проведе в столичната регионална инспекция. Другите възможни дати за поставяне на ваксина са 19 и 26 януари.

В кампанията се включват и лични лекари, които ще работят с живеещите в кварталите "Христо Ботев", "Филиповци" и "Орландовци". 

Ръст на случаите на болни от варицела в Силистренско

Последвайте канала на

Радина Лазарова
694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 11:21

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини