Лични лекари искат увеличение на потребителската такса на 8 лв.

  • 24 януари 2023 10:30

  • 1096
  • 1
Лични лекари искат увеличение на потребителската такса на 8 лв.
© Novini.bg/ Canva

Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лв. и не е променяна повече от 10 години.

„Нашето мнение е, че потребителската такса не изпълнява функциите, заради които е въведена. Първата и основна функция е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръх използването на услуги“, обясни д-р Пламен Панайотов, личен лекар в Бургас.

Според него всичко, което е безплатно или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безкрайност.

Недостиг на лекари в спешното отделение на Враца

„Втората основна функция на потребителската такса е допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето защо функцията на тази такса е да допълни тези по-ниски цени“, каза още д-р Панайотов.

Личните лекари настояват таксата да бъде увеличена, но не с някакъв процент или с определена сума. Те искат да се върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата (10% от трудовото възнаграждение). Така при минимална заплата от 780 лв. в момента, таксата би била 7,80 лв.

„Така, по естествен път, ще биде актуализирана тази такса съобразно променящата се обстановка в България и в ЕС. Тази такса съществува в цяла Европа“, казва още личният лекар.

Задава се силен дефицит на лични лекари

Таксата от около 8 лв. за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат социално слабите групи да бъдат компенсирани от някои механизъм за социално подпомагане.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1096 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чочо

2023.01.24 | 10:57

1
И аз искам,ама....няма.

Добави коментар

Водещи новини