Нови правила: Личните лекари вече няма да оповестяват мобилните си телефони

  • 10 юни 2023 08:39

  • 57898
  • 12
Нови правила: Личните лекари вече няма да оповестяват мобилните си телефони
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор, предаде БНТ.

Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив: "Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне."

За щастие на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

"Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади, въпреки това. По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал."

Здравната каса отпуска допълнителни направления за специализирани изследвания

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен тел на който пациентите да го търсят по всяко време..Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга структура медицинска която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режимът на заместване при отсъствие на личния лекар.

"Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
57898 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2023.06.11 | 09:01

11
ха сега, да ги видим пациентите-кукумицини, дего като пръднат влажно и веднага звънят на доктора
С.В.

2023.06.11 | 10:34

12
И ти ще станеш същия кукумицин и то много по рано от родителите ти.
Ура

2023.06.10 | 21:08

10
Да!Веднага!
КОПЕЙКАТА

2023.06.10 | 11:04

2
НЕДОРАЗУМЕНИЕТО "ЛИЧНИ ЛЕКАРИ" ТРЕБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ НЕМЕДЛЕННО
Ура

2023.06.10 | 21:06

9
Да!Веднага!
007

2023.06.10 | 19:10

8
Няма нужда от лични лекари, а пациентите да отиват направо при съответния специалист.
001

2023.06.10 | 18:31

7
Имало недостиг от лични лекари Глупости,че и таксата да им се увеличи Махайте ги ! Никаква полза от тях!!!! Сбъркана здравна реформа,мафиотска!!!
Аватар

2023.06.10 | 12:41

6
Да се забранят всякакви договори между джипито и д-р лекари със посредствени знания Ще се въртим в омагьосан кръг Така се нарушава демократичния принцип Искам да ходя там където аз искам,а не в техния договорен кръг И това ми било демокрация!!!!!
ДИНОЗАВЪР КАРАБАДЖАКОВ

2023.06.10 | 11:52

5
....МНОГО ЯКА КОНСТАТАЦИЯ?НАШИТЕ "ДЖИПКИ",ВСИЧКИ СА КЪМ НЯКАКВИ ЛЕКАРСКИ СДРУЖЕНИЯ И СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ,СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ТЕ ПОЕМАТ ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ ПОНЕ ОТ 15 ГОДИНИ.В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ОТКРИЕТЕ ТОПЛАТА ВОДА НЕ УСЕЩАТЕ,ЧЕ ТЯ НЕ Е ДОРИ СТУДЕНА,А МАРНА....
Пабиент

2023.06.10 | 11:45

4
Като видя млада докторка,косата ми се изправя,защото знам как и с колко е взела диплома Пази боже! Все при една такава ми пращаше джипито и нищо,до като не се усетя Проблема си реших с едно посещение при истински специалист с много опит!
Наблюдател

2023.06.10 | 11:29

3
Стига сте ги дондуркали,администратори,корумпирани! Няма нужда от тях ! Кръвното и аз мога да си го измеря Стига с тези направления! Искаме директен достъп до специалист и то при който аз си избера,а не при който ме заплати Лекар,защото там далаверите с а космически Попадам на лекари със съмнителни способности,но той си плаща на джипито,за да му ги праща И това ми било здравеопазване Корумпирано!!!!!! Нова реформа е нужна ,а не да се наливат пари на вятъра!!!!

2023.06.10 | 10:40

1
И да попитам не е ли прав Мутафчийски като каза, яко ще се мре? В извън работното време на личните лекари, няма да се разболявате! Искам в рамковия договор да се запише, че месечното възнаграждение на личния лекар, ще бъде на брой прегледани ,,потребители на услугата" и като се установят злоупотреби, глоби, ама солени, за да се замисли другия път!

Добави коментар

Водещи новини