Експерт: Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа

  • 05 януари 2023 08:59

  • 297
  • 0
Експерт: Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа
© Novini.bg/Canva

Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа, част от тях са антибиотиците. Това заяви пред БНР Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

По думите му за деца липсват най-много суспензии - 23, което е притеснителното, защото са твърде много.

Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

Сезонът сега започва и най-вероятно проблемът ще се задълбочи, предупреди той в интервю за предаването "Преди всички". 

Костов подчерта, че липсите са започнали още от началото на декември. В момента в много случаи не може да се даде и заместващ антибиотик, но там, където е възможно, се прави, каза той. 

По думите му не износът е причината за проблема с антибиотиците, а увеличеното търсене. Той посочи, че търсенето този декември е било двойно повече спрямо същия месец на миналата година. 

Според него дистрибуторите не са предвидили двойно повече количества в плановете си, а вече е късно да се правят догодови за нови доставки, защото такива биха пристигнали след 6-8 месеца.

Николай Костов смята, че решението е единствено в допълнителен внос

Министърът е запознат с проблемите с лекарствата и е ангажиран, посочи той и припомни, че в последните дни са дошли 4 от сериозно липсващите лекарства. Вентолин и Пулмикорт се появиха за малко и пак изчезнаха - там проблемът е голям и количествата веднага се изкупиха, каза Костов. По думите му никога не е бил толкова сериозен този проблем: "Той е трупан с години и не са взимани мерки". 

Николай Костов съобщи, че няма липсващи имуностимуланти и витамини. 

Липсват обаче сиропи за деца с ибупрофен, посочи той. Когато лидерът липсва, всички останали се държат в малки количества и те свършват много бързо, обясни фармацевтът. 

По думите му проблемите в Европа са сходни. Той посочи, че във Франция има голям проблем с Парацетамола. Според него решението е производството в Европа да се завиши. 

Радина Лазарова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини