Аптекари: Подвеждат здравния министър за износа на лекарства, печелят 300 млн. евро

  • 17 ноември 2022 09:43

  • 591
  • 3
Аптекари: Подвеждат здравния министър за износа на лекарства, печелят 300 млн. евро
© Novini.bg/ Canva

Противогрипни ваксини почти няма в аптечните мрежи.

"Минава периодът, в който човек трябва да се ваксинира, винаги по това време приключва ваксинационната кампания. Тази година внесоха малко по-малко ваксини и за аптеките, и за джипитата, тъй като миналата година изхвърлиха много ваксини", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че доставките на противогрипни ваксини се правят еднократно. От аптеките обаче липсват и много лекарства, които се ползват от хиляди пациенти. 

Ето защо липсват лекарства в аптеките

"Преди няколко години в списък за износ бяха 60-70 продукта, сега по официални данни са 387 лекарства. Увеличава се и броят на търговците, които изнасят - 27 търговци, както страните, към които са изнесени медикаменти - 21. Оригинални лекарства, защитени с патент, ходят в Турция, Гърция, Македония. Изнасяме и за Ирак, единствената страна извън ЕС", уточни Костов. 

Гостът посочи паралелният износ като един от основните проблеми за кризата с лекарства у нас. Подчерта, че има друга голяма група лекарства, които имат временен проблем с доставките. По данните, с които разполага, над 200 медикамента са имали временен недостиг през годината.

"Общо около 600 лекарства се изнасят. Някои не липсват напълно, но са 10 пъти по-малко от потреблението, това е дефицит. Това е каца без дъно, защото нашият пазар е изключително малък. Ние и 10 пъти повече лекарства да внесем от потреблението, те пак ще бъдат изнесени. Това може да бъде ограничено", убеден е Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки заяви, че в Съвета към министъра на здравеопазването има хора, които му дават подвеждаща информация.

"Част от екипа са хора, които изнасят лекарства. Става дума за много пари, по неофициални данни за над 300 млн. евро годишно са изнесените лекарства от България. Това са неофициални цифри. Преди бяха 150 млн. лв. 4 пъти са се увеличили стойностите на изнесените лекарства, това не може да не се почувства, да не породи проблеми", коментира Костов. 

Радина Лазарова
591 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:39

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:39

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.17 | 11:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини