Два случая на коклюш в Разградско

  • 09 май 2024 13:17

  • 210
  • 1
Два случая на коклюш в Разградско
© Novini.bg/ Canva

Регистрираните случаи на коклюш в Разградско до момента са два. Заболелите са в ученическа възраст. Това съобщи д-р Рени Кирякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция в Разград. Тя добави, че няма други заболели в паралелките, в които учат децата. 

Д-р Кирякова заяви, че започва поставянето на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително.

Ваксина може да бъде приложена в имунизационния кабинет към Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски-Разград“ АД. Кабинетът ще работи всеки делничен ден от 12:00 до 16:00 часа.

Имунизацията е еднократна и ще се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш - ацелуларна компонента с намалено антигенно съдържание.

"Условието за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от преглед - наблюдение, насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящият период на бременността", добави д-р Кирякова.

Вече е в сила актуализацията на имунизационния календар у нас. Задължителната първа имунизация на новородени ще е на шестседмична възраст, а не както досега - при навършване на два месеца на детето.

Заради епидемичното разпространение на коклюш от днес до 31 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Заповедта е публикувана вчера на сайта на Министерството на здравеопазването.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:04

1
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­м­о­­м­­­и­ч­е­­т­­а­­ ­в­и­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­­в­­а­т ­-­ X­­1­­8­­.­­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини