Ще проверяваме цената на лекарствата чрез приложение

  • 15 ноември 2022 12:22

  • 730
  • 0
Ще проверяваме цената на лекарствата чрез приложение
© Nova TV

Всички сме обединени в усилието да предотвратяваме недостига на медикаменти в аптечната мрежа. Това заяви служебният здравен министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в пред медии и обясни какви решения са взети в тази посока.

„В момента се взеха няколко решения – създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение, за да се информира всеки за цената на лекарствените средства – така се въвежда контрол. Номенклатурата ще позволи проследяването на отпускането на лекарствените продукти“, каза той.

„Работим по създаването на алгоритъм с мерки за всеки недостиг на конкретен медикамент, защото се оказва, че много са комплексни факторите за недостига – по-малко производство, доставките са недостатъчни заради по-голямо потребление, презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони“, допълни още министъра.

Той обяви и обсъждане на промени в Нормативната уредба.

Ето защо липсват лекарства в аптеките

„В момента липсват 9 медикамента, но след мерките, които взехме, още миналата седмица някои от медикаментите успяхме да ги оставим в аптечната мрежа“, добави още той, но не поела да коментира конкретни медикаменти.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини