В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш

  • 10 май 2024 13:40

  • 157
  • 1
В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш
© Novini.bg/ Canva

В Смолянска област към момента няма установен случай на коклюш. Регионалната здравна инспекция взема превантивни мерки.

Още през миналия месец от РЗИ - Смолян са изпратили писма до всички общопрактикуващи лекари в региона, които трябва да проверят пациентските си листи и да издирят децата без имунизация срещу коклюш. 

Ваксината трябва да се постави в най-кратки срокове, каза д-р Сийка Чернева - "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция:

На инфекциозното отделение в Смолянската болница са дадени указания за лабораторна диагностика при съмнителни случаи. Вече са факт и промените в наредбата, касаеща имунизационния календар.

24 бременни жени се вакинираха срещу коклюш

"Могат вече бебетата да се обхващат - от шестата седмица да е първият прием, от десетата седмица - втори прием, от 14-та седмица - трети прием с ваксината срещу коклюш."

Към коклюш най-уязвими са бебетата и неимунизираните деца.

"От коклюш могат да заболеят, има случаи регистрирани и при имунизирани, но протича по-леко. Препоръката към родителите, особено ако децата са неимунизирани и са по-малки, да се избягват контакти с много хора, да не се пропускат имунизациите."

Бременните жени също могат да се ваксинират срещу коклюш. Предстои отварянето на кабинет, където по график ще се извършва тази ваксинация. Ваксината се предоставя от Министерство на здравеопазването и е безплатна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
157 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.10 | 19:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини