България е сред лидерите по диагностика и лечение на редки болести

  • 09 септември 2022 07:47

  • 984
  • 2
България е сред лидерите по диагностика и лечение на редки болести
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

България е на едно от челните места по диагностика, лечение и проследяване на хората с редки болести, каза за БТА  Георги Стефанов - един от организаторите на национална конференция за редки болести и лекарства сираци, като се позова на данни от европейско проучване. Конференцията ще се състои днес и утре в Пловдив.

Стефанов уточни, че преди нас се намира само Унгария, а в челната тройка на тази класация е и Чехия.

Според Института по редки болести около шест на сто от българите страдат от подобни заболявания, а в повечето случаи причината за тях е генетична. 

Георги Стефанов обясни, че у нас има различни регистри на хората с редки болести, като тази информация е публикувана на страницата на Министерството на здравеопазването. За всяка от болестите има отделен регистър. От Института по редки болести уточняват, че това е всяко заболяване, което засяга по-малко един на 2000 души.

На тазгодишната конференция основен акцент ще бъде запознаването на студентите-медици и младите лекари със съвременната генетична, клинична диагноза и лечение на невромускулните заболявания.

Високо кръвно и ритъмни нарушения - най-честите оплаквания на пострадалите в Карловско

Трийсет и двама лектори ще представят и обсъдят новостите в диагностиката, лечението и проследяването на редките болести, развитието на европейските референтни мрежи и достъпа до иновации, пише в програмата на форума. Той ще състои за 13-а поредна година.

Събитието събира медицински специалисти, представители на Националния алианс на хората с редки болести, студенти по медицина и здравни власти.

Георги Стефанов допълни, че продължава кампанията „Като всички ни“. Нейни организатори са Институтът по редки болести, Националният алианс на хората с редки болести и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Целта на кампанията е обществото да бъде информирано за редките болести, както и да разкаже историите на хората, заболели от тях. 

На форума ще бъде дискутирана и темата за лекарствата сираци. Съгласно европейската дефиниция това е лекарствен продукт, който е за диагностика, профилактика или лечение на животозастрашаващи болести или прогресивно протичащи хронични заболявания, които засягат не повече от пет на 10 000 души на територията на страната. 

Цветелина Кирилова
984 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2022.09.09 | 13:29

2
В класацията с трима участници, сигурно сме трети, да.

2022.09.09 | 10:59

1
Платени глупости. Никой не обръща внимание на редките болести. Ако не ти помагат елементарните медикаменти предписвани на 90% от болните имаш пълната свобода да се оправяш сам. Лекарите са просто бюрократи с огромно его и безумни такси за десетина минути, в които да не ти обърнат никакво внимание.

Добави коментар

Водещи новини