Просото и ползите му за здравето ни

  • 13 януари 2020 10:09

  • 838
  • 0
Просото и ползите му за здравето ни
© Pixabay

Години наред просото бе незаслужено пренебрегвано за сметка на модерните суперхрани като киноa и чия, а ползите за здравето ни са известни от векове.

Малките семенца, които повечето хора възприемат предимно като храна за птици, днес се превръщат в синоним на здравословното хранене.Основната му роля е за производството на брашно, което за разлика от бялото не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, проявяващи непоносимост към него.

Силвена Роу: Новият лукс е това, което ядем

Просото е храна, която доставя на организма минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в големи количества.  Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им съдържание го прави идеална храна при вегетариански диети или начин на живот. Количеството магнезий в просото помага за намаляване на неблагоприятният ефект от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за намаляване на холестерола. Затова консумирането на тази зърнена култура има редица изключителни ползи за здравето:

В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки.

Киселото мляко намалява риска от белодробен рак

Значително понижава риска от появата на диабет.

Особено полезно е за страдащите от високо кръвно налягане.

Просото има свойството да потиска астматичните пристъпи, тъй като съдържа големи количества магнезий.

Предпазва от натрупване на камъни в бъбреците.

Novini.bg
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини