Доц. Кунчев разясни как ще се случва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

  • 26 април 2024 14:00

  • 407
  • 2
© Novini.bg

За да стане факт организирането на тези извънредни имунизационни центрове, се налага промяна в наредбата за имунизации, която вече е готова като текст, но трябва да излезе официално в „Държавен вестник“. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

„Организатор са РЗИ, но в зависимост от възможностите, тези центрове могат да бъдат ситуирани в ДКЦ, в болница или където е най-удобно за бременните жени. Говорим за първите работни дни след великденските празници. Имаме достатъчно налични ваксини“, добави той.

Преминавайки през имунизацията, бременните ще осигурят изграждане на антитела против коклюш за новородените си и ще ги предпазят от заболяването.

Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните между 27-ма и 36-та гестационна седмица

„Това в най-голяма степен ще реши проблема с най-рисковата група. Работим и по отношение осигуряването на диагностика. Вероятно към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там също има възможност и населението е достатъчно голямо. На тези места, по препоръка на РЗИ, ще се прави безплатна PCR диагностика по критерии, които вече сме им изпратили“, обясни главният държавен здравен инспектор.

"Засега кабинети за имунизация ще бъдат направени във всеки областен център. Ако има необходимост, сме готови да организираме изнесени или мобилни кабинети. Броят на бременните цени в България не е толкова голям. Трябва да видим какъв е интересът към имунизацията", добави доц. Кунчев. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
407 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.26 | 20:43

2
Е, преди какви грандиозни пандемии имаше, цели КОВИДИ! А, сега едни мижави коклюши. Където с чай се лекуват.

2024.04.26 | 17:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини