Иво Христов предложи изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G

  • 10 декември 2019 16:36

  • 506
  • 4
Иво Христов предложи изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G
©

 "Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно. Поради тази причина отправих предложение към научния панел на Европейския парламент - SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски."

Това мнение изрази Иво ХристовИво ХристовИво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул в семейството на Христо Петков Христов и Любка, евродепутат, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, който бе домакин на събитие на тема: "Разгръщане на 5G технологията в ЕС - възможности и предизвикателства". Христов също така е сред новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) - научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент.

Според Иво Христов 5G е революция, която ще промени из основи начина, по който живеем, работим и правим бизнес. Той коментира още, че технологията е призвана да бъде гръбнакът на европейската дигитална икономика и двигател за иновациите, също както и че тя има амбицията да промени из основи различни сектори като транспорта, енергетиката и здравеопазването.

Швейцарците се бунтуват срещу 5G от страх за здравето си

"Това се възприема като естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането на и  внедряването на 5G, а тази инфраструктура има потенциал да създаде стратегическо предимство и да направи икономиката на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички."

Българският евродепутат припомни, че през 2016 г. Европейската комисия е приела план за действие, който предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 г. В него е заложена целта покритието да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г. От лятото на тази година официално започнаха тестовете на мобилната мрежа от пето поколение и в България.

"Процесът изглежда необратим. Споменавам го като проблем, защото за пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на предизвикателствата, които носят със себе си мобилните мрежи от пето поколение. Наред с многобройните предимства, вярвам, че трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве.

Събитието, имащо за цел да отвори поле за дискусия относно ползите и предизвикателствата от внедряването на 5G мрежите, като разгледа темата от всички ъгли, се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. В откриването му участие взе и българският комисар Мария Габриел, която отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия. Своите гледни точки по темата представиха Джереми Годфри, председател на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС), Марк Ванкопеноле (Nokia, ръководител на звеното, отговарящо с комуникацията с правителството, Белгия),  Ласло Тот (ръководител „Публична политика“ за Европа на Международна асоциация на мобилните оператори (GSMA), Пол Ланоа (почетен член на ЕП и председател на екологичната организация GRAPPE), проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ в София Тех Парк), Жорж Оиконому (старши инженер в 5G екипа на VMware), Мишел Ривази, член на ЕП и известен еколог. Дискусията бе модерирана от Самюел Столтън от EURACTIV, като в нея се включиха и експерти по 5G, представители на университетската общност в България, IT сектора, дигитални предприемачи и представители на български медии.

 

Novini.bg
506 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
дядка

2019.12.10 | 18:24

4

Едно време е имало бунт срещу колите и железниците защото застрашават живота на хората с голямата си скорост. Даваха ни пример за села отклонили релсовия път за да не им убие влака кокошките а тези с релсов път станаха градове.

2019.12.10 | 18:01

3

Малоумник

2019.12.10 | 17:25

2

Иво Христов е прост като всеки комунист, типичен примитив.

2019.12.10 | 17:20

1

мечтая за деня в който токът ще спре в целия свят за винаги

Добави коментар

Водещи новини