Проф. Кантарджиев разкри как да се предпазим от легионерската болест

Ако студената вода не е достатъчно студена, а топлата вода гореща, при една междинна температура се размножават микрооргазнизми. Така се разпространява и легионерската болест. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. 

Припомняме, че британски медии разпространиха информацията, че туристи от Великобритания са починали от легионерска болест след престой в хотел в "Слънчев бряг". Вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма положителни проби за бактерията "легионела" в Курортен комплекс "Слънчев бряг".

"Когато има застояла вода, която не е пускана 5-6 дена, има възможност за разпространение на болестта. За това тази болест е по-разпространена по хотелите. Нека хората, които се връщат от плаж, да източват в хотелските стаи душовете и чешмите и да не са в банята по това време. Заразяването става и чрез вдишване", каза още той.

"В ЕС имаше 11 000 болни от легионерска болест, при 7 % смъртност. Легионерската болест всъщност е пневномия", разкри директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести. 

"По отношение на бактерията "легионела", нашите климатици са безопасни", коментира проф. Кантарджиев.

"Източвайте водата и в дома си, ако сте отсъствали повече време. Легионелата може да се появи във водопровода на всеки дом", препоръча проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари

 1. 2019.08.23 | 08:42

  Борбата с легионерската болест се осъществява с юмруци /с лобут/.Опит за това може да почерпят хотелиерите от братята, които преди години бяха заварили в нивата си френски легионери и бяха им дръпнали як бой до поси..ане.
  На тези, дъртите наглост-саксонци,страдали и пукясали от легионерска болест няма как да им се дръпне як лобут, защото са дали фира, но със сигурност някой около тях иска от смъртта им да гушне парички, от "богатия" българин,който ги е хранил и поил на корем,и като "награда" за това - да го ошушкат.

 2. 2019.08.23 | 09:33

  Пълни лъжи. Дайте инфо за пневмониите и смъртните случаи вътре в страната на бг и ще лъсне истината.

 3. 2019.08.23 | 09:46

  през 1989-та, единственото спасение е на хванем косите и брадвите и като въстаниците на Ивайло да смажем синята чума и легионерската болест, изразяваща се в ненаситен грабеж и експлоатация на народа.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет