Проф. Кантарджиев: Комарите не хапят през две фланелки

  • 12 август 2019 07:21

  • 714
  • 0
Проф. Кантарджиев: Комарите не хапят през две фланелки
© Кадър - БНТ

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46. 9 от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Трябва да се пръска за комари и във водоемите. Тази година се дадоха много пари за борба с тези насекоми. Мерките трябва да са много сериозни и да се пръска няколко пъти годишно. Задължително е, пак казва, унищожаването на ларвите им във водоемите. Има и екологични препарите, които убиват само комарите, но не и пчелите. Хората трябва да вземат и лични мерки и да ползват репаленти. Да не допускат ухапването на комарите. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев,  директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод първият случай на Западнонилска треска у нас.

По думите му у нас тази година са се дали много пари за самолети, които са пръскали 600 кв км около Дунав.

"Комарите не хапят през две фланелки", каза още той.

По думите му смъртността е до 20% от Западнонилска треска, особено ако болестта засегне мозъка.

Тази година минингитите са повече в сравнение с миналата, както и ентеровирусите.Той посъветва да се засили хигиената на ръцете. "Добре е да се ползват кърпичките с хлорхексидин, а не на спиртна основа", каза още той.

Кантарджиев заяви, че всяка храна на животинска основа не бива да седи на топло. "Избягвайте овкусители, които стоят на топло. Иначе очаквайте салмонела", обясни още той.

По повод чумата по свинете той заяви, че трябва да се знаят три неща - когато ги слага в буркани да се свари месото добре. Да се оставят на силните дневни температури и после да се свари или пече още веднъж." Ботулиновата отрова е сред най-силните. Тя засяга централната нервна система и ако не умреш, то можеш да останеш парализиран", поясни още проф. д-р Кантарджиев.

Той заяви, че през тази година с 30% по-малко са инфекции от кърлежи. Който го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, за да се предпази от заболяване.

Калина Христова
714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини