Расте броят на болните от скарлатина в Пловдивско

  • 30 декември 2018 11:52

  • 1803
  • 0
Расте броят на болните от скарлатина в Пловдивско
© Getty Images/Guliver (архив)

Увеличава се броят на болните от скарлатина в Пловдивска област. Това сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция. През последния отчетен период регистрираните случаи са 14, при 7 за предходния. 10 от засегнатите от болестта са на територията на град Пловдив.

Специалистите информират, че скарлатината е детско инфекциозно заболяване, предизвикано от хемолитични стрептококи. От скарлатина боледуват предимно деца, но се случва да се разболеят и възрастни без изграден имунитет срещу заболяването.

Заразата се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане или при разговор. Причинителят на скарлатината може да попадне в организма и посредством различни предмети.

Данните на Регионалната здравна инспекция сочат още, че се отчита леко увеличение и при броя на болните от варицела – 69, при 65 случая за предходния отчетен период, и при засегнатите от чревни инфекции – 25 срещу 24 случая. Броят на болните от вирусен хепатит в Пловдивска област остава непроменен – петима души.

Константин Тодоров
1803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини